Het eerste drijvende hotel ter wereld is onder vuur komen te liggen van de grote leider van Noord-Korea. Het hotel, ook bekend als het Four Seasons Barrier Reef Floating Resort, streek eerst neer in Australië (waarvoor het ook was gebouwd) voordat het zijn reis zou beëindigen in Noord-Korea.
Het hotel werd gebouwd in Singapore en kwam op 19 januari 1988 aan in Australië. Het eerste drijvende hotel ter wereld legde aan in Townsville met aan boord zwembaden, tennisbanen, nachtclubs en restaurants, aldus het Australische ABC.
De curator van het Townsville Maritiem Museum, Robert de Jong, vertelde aan Business Insider Australia dat je op het resort kon komen via helikopter of catamaran.
Maar De Jong legde ook uit dat het drijvende hotel geen commercieel succes was. “Waarschijnlijk was het een beetje te duur”, vertelde hij aan Business Insider. “En er was ook niet echt veel te doen. Als je een Amerikaans koppel van middelbare leeftijd bent, dan ga je niet diepzeeduiken of snorkelen. Wat je zag was de Grote Oceaan en nog meer Grote Oceaan, dat was misschien een beetje eentonig.”
Hij vertelde dat er nog andere factoren waren die ervoor zorgden dat potentiële bezoekers het hotel vermeden, zoals orkanen en de afstand tot Townsville, ruwweg zo’n 90 kilometer.
Na ongeveer een jaar in Australië te hebben gelegen, werd het hotel al verkocht aan een bedrijf in Vietnam. Zonder enige publiciteit is het hotel toen verplaatst naar Ho Chi Minh-stad waar het hotel werd omgedoopt tot het Saigon Hotel. In Vietnam werd het hotel een groot succes omdat het hier in de haven werd neergezet, aldus De Jong.
Mount Kumgang-resort
Het hotel was bijna tien jaar in gebruik in Vietnam voordat het werd verkocht aan een Zuid-Koreaans bedrijf waarna het hotel het Haegumgang Hotel werd genoemd. Van daaruit werd het hotel overgebracht naar het Mount Kumgang-resort in Noord-Korea.
Volgens The Guardian was het Mount Kumgang-resort ooit het symbool van samenwerking tussen de twee Korea's. Na de Koreaanse Oorlog werd het een plek waar families uit Noord-Korea en Zuid-Korea die door de oorlog van elkaar waren gescheiden, met elkaar herenigd konden worden. Het bezoeken van het resort vanuit Zuid-Korea werd stopgezet in 2008 toen een soldaat uit Noord-Korea een Zuid-Koreaanse vrouw neerschoot nadat ze verboden gebied zou hebben betreden, aldus NK News.
Nu is de toekomst van het drijvende hotel onzeker geworden. Afgelopen woensdag inspecteerde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het Mount Kumgang-resort waar het Haegumgang Hotel is gevestigd. Volgens hem is het idee dat het resort gemeenschappelijk eigendom is fout, zo schrijft The Guardian.
"Mount Kumgang is ons land dat wij hebben veroverd door ervoor te bloeden. Zelfs een rots en een boom op het land zijn verbonden met onze soevereiniteit en waardigheid", zou Jong-un hebben gezegd.
'Sterk verouderde architectuur'
Jong-un heeft ook gezegd dat de gebouwen aan de zuidkant van het hotel "slechts een samenraapsel zonder enig nationaal karakter zijn", meldt de Pyongyang Times. Hij zou de gebouwen daarna veroordeeld hebben door te zeggen dat ze "sterk verouderd zijn op het gebied van architectuur" en "zwaar gehavend" zijn.
Ook zou Jong-un hebben verzocht de "onaangenaam uitziende faciliteiten" te laten vervangen door nieuw te bouwen modernere faciliteiten die "goed aansluiten bij de natuur" in het gebied.
De Jong vertelde aan ABC dat het hotel veel nostalgische waarde had voor verschillende Australiërs die in het hotel hebben gewerkt of het ooit hebben bezocht. Hij zei dat het nieuws over het afbreken van het hotel niet onverwacht was. "Het is niet gebouwd om altijd mee te gaan. Het heeft overduidelijk geen nut meer in Noord-Korea en ik denk niet dat iemand erin is geïnteresseerd het hotel over te nemen en het elders aan te meren."
De Jong zei ook tegen Business Insider Australia dat sinds het hotel is gebouwd, er wereldwijd tientallen drijvende hotels zijn gemaakt. "Maar laten wij ze gewoon cruiseschepen noemen." Het lijkt erop dat het laatste afscheid van het eerste drijvende hotel ter wereld nabij is.
Dit verhaal verscheen oorspronkelijk op Business Insider Australia